draco_logo
draco_logo
Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800
news_image
Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

Proizvodne i skladišne hale te parkirališta su prostori u kojima je projektiranje i odabir pravog poda vrlo velik izazov. Zbog velikog uporabnog opterećenja koje se predviđa u takvim prostorima, završna podna obloga mora biti čvrsta i otporna na kemijska i mehanička djelovanja.

Dvokomponentni, epoksidni pod DRACO FLOOR 800 zadovoljava zahtijevane uvjete, a karakteriziraju ga izvrsne mehaničke karakteristike i otpornost na abraziju. Osim što se može izvoditi kao debeloslojni ili tankoslojni pod, proizvod se može aplicirati kao protuprašni premaz.

DRACO FLOOR 800 upotrebljava se za izradu  industrijskih i dekorativnih podova, može biti pod unutrašnjih i vanjskih prostora, pod bolnica, pod u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, pod u garaži, pod nekog prodajnog centra ili pod hotela.

Prije izvođenja epoksidnog poda podlogu je potrebno pripremiti. Prvi korak u pripremi betonskih i cementnih podloga je grubo površinsko brušenje.(fotografija 1). Brušenjem se odstranjuje površinski sloj koji je slabo vezan za podlogu i otvaraju se skriveni plinski džepovi i pukotine. (fotografija 2). Također, potrebno je odstraniti labave dijelove podloge i reprofilirati ih reparaturnim mortom DRACO FIX 140. Pukotine je potrebno otvoriti brušenjem čitavom dužinom do gornje zone armature ili do 1/2 debljine ako se radi o cementnom estrihu. Poprečno na pukotine otvaraju se šlicevi pod kutem od 60° do dubine otvaranja pukotine. (fotografija 3). Obrušena površina i otvorene pukotine sa šlicevima se detaljno čiste od ostataka prašine usisavanjem. (fotografija 4)

Otprašene pukotine sa šlicevima ispunjavaju se epoksidnom smolom DRACO PRIMO 800 koja se zasićuje suhim kvarcnim pijeskom, a u šliceve se umeću ojačanja od profiliranog čeličnog lima ili orebrenih čeličnih šipki. (fotografija 5 i 6). Postupak punjenja se kontinuirano ponavlja sve dok pukotine i šlicevi povlače smolu u sebe. (fotografija 7)

Nakon zatvaranja pukotina sa šlicevima pristupa se finom brušenju podloge iza čega slijedi detaljno usisavanje. (fotografija 8)

Ukoliko je betonska podloga izvedena kao pod na tlu, a nije izvedena hidroizolacija ispod podloge ili se sumnja u njenu funkcionalnost potrebno je podlogu po čitavoj površini tretirati epoksidnim prajmerom DRACO PRIMO 520 s dodatkom 40% vode. (fotografija 9) Na ovaj način se blokira kapilarna vlaga koja bi mogla proći kroz betonsku podlogu. Tretman prajmerom se može izvoditi i u više slojeva čime se povećava sposobnost blokiranja kapilarne vlage.

Ukoliko je predviđeno izvođenje zaobljenog holkera na pozicijama spoja poda sa zidovima i stupovima nanosi se epoksidni prajmer DRACO PRIMO 520. (fotografija 10). U prajmer se dodaje 40% vode kako bi se osiguralo njegovo prodiranje u podlogu. Nakon umrežavanja prajmera izvodi se zaobljeni holker od smole DRACO PRIMO 800 u koju se dodaje suhi kvarcni pijesak granulacije 0,1 – 0,4 mm u masenom odnosu 1:8. (fotografija 11)

Na pripremljenu betonsku podlogu nanosi se sloj epoksidnog prajmera DRACO PRIMO 800. (fotografija 12). Uloga prajmera je potpuno “zatvaranje” podloge na način da se ispune svi zračni džepovi u podlozi koji mogu dovesti do pojave plikova ili rupica u završnim premazima poda. Ukoliko se traži protukliznost podloge na svježi prajmer posipa se kvarcni pijesak do zasićenja ili se pijesak miješa s parajmerom. (fotografija 13). Prajmer se može koristiti i za podebljanje slojeva poda čime se povećavaju njegove mehaničke karakteristike. Nakon sušenja prajmera mete se i usisava nevezani pijesak i izvode se slojevi epoksidnog poda DRACO FLOOR 800.

Odabir debljine poda zavisi o namjeni poda pa će se tako u prostorima u kojima se odvija teški promet (osobna vozila, kamioni, viličari i strojevi) izvesti deblji pod nego u prostorima u kojima se odvija isključivo pješački promet.

Tankoslojni podovi izvode se nanošenjem DRACO FLOOR 800 u dva sloja odgovarajućim kratkodlakim valjcima ili u jednom sloju gdje se smola nanosi zupčastim gleterom. (fotografija 14). U slučaju nanošenja zupčastim gleterom obavezno je odzračivanje smole igličastim valjkom. (fotografija 15).

Debeloslojni podovi izvode se u nekoliko slojeva kako bi se postigla konačna debljina traženih mehaničkih karakteristika. Međuslojevi se redovito zasićuju kvarcnim pijeskom. (fotografija 16). Smola koja se koristi u međuslojevima može biti prajmer DRACO PRIMO 800 ili DRACO FLOOR 800. Nakon sušenja međuslojevi se bruse i usisavaju čime su spremni za izvođenje slijedećeg međusloja ili završnog sloja DRACO FLOOR 800. (fotografija 17).

VEZANI ČLANCI
Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

Hidroizolacija balkona ili terase s DRACO LASTIC 150

2028Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

23.05.2018.

Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

Hidroizolacija ravnog krova jednoslojnom TPO membranom – DRACO PLAN

2144Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

23.05.2018.

Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

Zaustavite prodor vode kroz spojeve s DRACO FLEX 525

2138Epoksidni pod otporan na udarce i velika opterećenja – DRACO FLOOR 800

23.05.2018.

Centar za izmjenu postavki privatnosti