draco_logo
draco_logo
Hidroizolacija balkona ili terase s DRACO LASTIC 150
news_image
Hidroizolacija balkona ili terase s DRACO LASTIC 150

Iako površinom relativno mali, balkoni i manje terase su zahtjevni dijelovi kuća i zgrada u pogledu učinkovitih hidroizolacijskih rješenja. Hidroizolacija balkona ili terase jako je važna zbog česte izloženosti kiši, snijegu, suncu i velikim toplinskim promjenama.

Tradicionalni pristup hidroizolaciji ugradnjom bitumenskih hidroizolacijskih traka, ne jamči trajno rješenje. Bitumenske trake ugrađuju se ispod estriha jer su osjetljive na promjene ljeto/zima kad se bitumen topi ili stvrdnjava, a na njih nije moguće izravno lijepiti završnu oblogu od keramike ili kamena. Takva ugradnja hidroizolacije omogućava prodor oborinske vode kroz fuge pločica ili kamena u estrih gdje se ona zadržava i zamrzavanjem drobi estrih ili pak izaziva kristalizaciju na fugama zbog isparavanja zaostale vode.

Kako bi se izbjegle takve štete preporučuje se ugradnja hidroizolacije iznad estriha u padu, a to je moguće učiniti na novim terasama i balkonima kao i prilikom sanacije postojećih koji propuštaju vodu.

DRACO LASTIC 150 – visoko fleksibilni dvokomponentni hidroizolacijski premaz

DRACO LASTIC 150 je visoko fleksibilni, dvokomponentni hidroizolacijski premaz otporan na stajaću vodu, niske i visoke temperature, na kontinuirane cikluse odmrzavanja i smrzavanja te UV zračenje. Aplikacija je brza i jednostavna, a moguće ga je nanositi na nove i postojeće podove balkona ili terasa na kojima je već obloga od kamena ili keramike.

Priprema podloge je vrlo važna jer o njoj ovisi konačna učinkovitost hidroizolacije. S podloge balkona ili terase treba odstraniti bilo kakve nečistoće i labave dijelove, a sve neravnine zagladiti reparaturnim mortom.

Uradi sam:

1. Pripremite podlogu na način da mehaničkim metodama uz vodeno pranje pod visokim tlakom odstranite bilo kakve nečistoće i labave dijelove. U slučaju zasićenja podloge kišom, pričekajte da ispari voda i onda nanesite DRACO LASTIC 150.

Početno stanje balkona
Hidroizolacija balkona - pripremanje podloge čišćenjem
Čišćenje podloge
Hidroizolacija balkona - pripremljena podloga
Očišćena podloga

 

2. Izmiješajte komponente koristeći se nastavkom za miješanje na bušilici uz mali broj okretaja (450 o/min.) dodajući praškastu komponentu A u tekuću komponentu B. Miješanje se vrši otprilike 3.0 min nakon čega se ostavi 1.0 min, a potom ponovno izmiješa cca. 2.0 min.

Hidroizolacija balkona - miješanje komponenti - DRACO LASTIC 150
Miješanje komponenti – DRACO LASTIC 150

 

3. Proizvod potom nanesite četkom, valjkom ili gleterom u prvom sloju.

Hidroizolacija balkona - mazanje prvog sloja DRACO LASTIC-a
Nanošenje prvog sloja DRACO LASTIC-a 150
Hidroizolacija balkona - kraj nanošenja prvog sloja
Kraj nanošenja prvog sloja
Hidroizolacija balkona - izgled balkona nakon nanesenog prvog sloja
Izgled balkona nakon nanesenog prvog sloja DRACO LASTIC-a 150

 

4. Na radnim reškama i spojevima horizontale i vertikale ugradite ojačanje utapanjem trake DRACO BAND 100 ili slične iz DRACO BAND programa u prvi sloj premaza. U slučaju izolacije većih površina u prvi sloj premaza utopite armaturnu mrežicu DRACO BAND 200 ili armaturno platno DRACO BAND 220 s međusobnim preklopom od 10,0 cm.

Hidroizolacija balkona - utapanje trake DRACO BAND 120 u prvi sloj
Postavljanje DRACO BAND 120

 

5. Nakon sušenja prvog sloja nanesite drugi sloj DRACO LASTIC 150 pazeći da potpuno prekrijete ojačanje, mrežicu ili platno utopljeno u prvi sloj. Drugi sloj se nanosi kada je prvi suh, nakon najmanje 24 sata.

Hidroizolacija balkona - nanošenje drugog sloja DRACO LASTIC 150
Nanošenje drugog sloja DRACO LASTIC 150
Hidroizolacija balkona - Izgled balkona nakon nanesenog drugog sloja DRACO LASTIC-a
Izgled balkona nakon nanesenog drugog sloja DRACO LASTIC 150

 

Ovako izolirane površine spremne su za lijepljenje keramičkih pločica ili kamena. Pri tome je potrebno voditi računa o tome da ljepilo bude fleksibilno i za vanjske radove.

Problem curenja vode kroz terasu ili balkon sada je riješen, a konstrukcija je dugoročno zaštićena od negativnog utjecaja vode, sunca, hladnoće i topline.

Hidroizolacija terasa i balkona samo je jedna od primjena proizvoda DRACO LASTIC 150 jer on se koristi i za hidroizolaciju kupaonica, bazena, cisterni, podruma, temelja te ostalih građevinskih konstrukcija i dilatacija te za zaštitu betonskih konstrukcija od negativnog djelovanja morske vode, agresivnih atmosferilija i soli te karbonizacije betona.

VEZANI ČLANCI
Hidroizolacija balkona ili terase s DRACO LASTIC 150

Hidroizolacija bazena za plivanje s DRACO POOL 800

1968Hidroizolacija balkona ili terase s DRACO LASTIC 150

09.05.2018.

Centar za izmjenu postavki privatnosti