draco_logo
draco_logo
Radni prekidi betoniranja – najkritičnija točka betonskih konstrukcija ispod zemlje
news_image
Radni prekidi betoniranja – najkritičnija točka betonskih konstrukcija ispod zemlje

Radni prekidi nastaju gdje betoniranje prestaje na kraju radnog dana ili gdje se konstruktivni element betonira na postojeću konstrukciju.

Radni prekidi mogu se naći na prekidima betoniranja kod temeljne ploče, na spoju ploče i zidova ili na samim zidovima. Učinkovito brtvljenje radnih spojeva vrlo je bitno kako bi se spriječile eventualne štete nastale prodorom vode u konstrukciju. U upotrebi su razne waterstop trake za brtvljenje radnih prekida kod betoniranja, a mi ćemo istaknuti bubreće waterstop trake na bazi prirodnog natrij bentonita.

Natrij bentonit je netoksična, kemijski inertna bubreća glina vulkanskog porijekla nastala prije 200 milijuna godina. U kontaktu s vodom ima svojstvo bubrenja i do 15 puta u odnosu na svoj volumen  u suhom stanju. Svojim bubrenjem sprječava prolaz vode stvaranjem gustog, nepropusnog gela.

Traka DRACO WATERSTOP 500 je hidroekspanzivna traka napravljena od specijalno formuliranog spoja prirodnog  natrij bentonita (vodonepropusne gline) i butil gume.

DRACO WATERSTOP 500 - Hidroizolacijska samobrtveća traka

Upotrebljava se u horizontalnim i vertikalnim radnim prekidima kod betoniranja. Postavlja se na lice postojećeg betona, tako da bude potpuno zarobljen u spoju nakon betoniranja sljedeće sekcije.

U kontaktu s vodom koja ulazi u spoj, DRACO WATERSTOP 500 će nabubriti unutar svog zatvorenog prostora  i stvoriti čvrstu kompresijsku brtvu koja potpuno sprječava prodor vode.

Jedinstvena karakteristika natrij bentonita omogućava DRACO WATERSTOP 500 traci samoinjektiranje, brtveći lokalna gnijezda i pukotine u betonu.

Brtva će izdržati i biti učinkovita protiv hidrostatskog tlaka stupca vode od 70 m!

DRACO WATERSTOP 500 - Hidroizolacijska samobrtveća traka - 1

DRACO WATERSTOP 500 - Hidroizolacijska samobrtveća traka - 2

Radni spojevi čine samo manji dio troškova ukupne gradnje, ali bez učinkovitog brtvljenja mogu prouzrokovati  znatne troškove saniranja, često i višestruko veće od inicijalnog ulaganja u brtvljenje radnih prekida.

S rješenjem koje je ovdje navedeno ti troškovi se mogu potpuno izbjeći.

Pogledajte video primjene:

VEZANI ČLANCI
Radni prekidi betoniranja – najkritičnija točka betonskih konstrukcija ispod zemlje

Hidroizolacija podzemnih dijelova konstrukcije s DRACO BENT 500

2168Radni prekidi betoniranja – najkritičnija točka betonskih konstrukcija ispod zemlje

06.11.2018.

Centar za izmjenu postavki privatnosti