draco_logo
draco_logo
Sanacija podruma – zaustavite prodor podzemnih voda
news_image
Sanacija podruma – zaustavite prodor podzemnih voda

Ide nam ljeto, kiše je sve manje pa ste vjerojatno i oduhnuli ako ste imali problema s lošom hidroizolacijom podruma. Sad imate vremena do jeseni, ovaj put spremno, ponovno dočekati kišu i vlagu, glavne uzročnike koji uvijek na vidjelo donesu sve eventualne nepravilnosti i propuste hidroizolacije podruma.

Vlaženje zidova ili čak propuštanje vode u podrum najčešći su problemi s kojima se susrećemo. Problem se rješava tako da se napravi vodonepropusna „kada“ s unutrašnje strane objekta.

Kao i uvijek potrebno je dobro pripremiti sve površine koje ćemo hidroizolirati. Produžni mort (mort napravljen od cementa, vapna, pijeska i vode), zbog vapna u sebi, ima lošu površinsku čvrstoću i nije pogodan da na sebe primi polimercementne hidroizolacije, posebno kada imamo akumuliranu vodu uz zid s njegove vanjske strane. Zato je potrebno skinuti produžni mort sve do samog bloka ili betona. Površinu bloka ili betona potrebno je zagladiti reparaturnim mortom DRACO FIX 140. Na ovaj način dobili smo jaku podlogu za nanošenje polimer-cementnog premaza kojeg ćemo nanijeti na zidove.

Sanacija podruma - skidanje produžnog morta

Nakon što su se zidovi osušili nanosi se hidroizolacijski polimer-cementni premaz DRACO LASTIC 150 u dva sloja ukupne potrošnje cca. 3,5 kg/m².

Sanacija podruma - nanošenje DRACO LASTIC 100

Kada se polimercementna hidroizolacija na zidovima osušila pristupamo postavljanju horizontalne hidroizolacije na bazi bentonita – DRACO BENT.

Bentonitna hidroizolacija DRACO BENT 500 se mehanički pričvrsti za betonsku podlogu. Uz zidove se, preklapajući polimercementi premaz, uzdiže do 1/2 debljine AB ploče gdje se po čitavom opsegu postavlja DRACO WATERSTOP 500 traka. Na mjestu uzdizanja bentonitne membrane preporuka je izvesti holker od DRACO BENT 100 (bentonitne granule za brtvljenje) pomiješan s vodom.

Sanacija podruma - postavljanje bentonitne hidroizolacije

 

Sve prodore kroz AB ploču potrebno je dodatno zabrtviti  DRACO WATERSTOP 500 trakom i DRACO BENT 110 pastom.

Sanacija podruma - brtvljenje s DRACO WATERSTOP 500 trakom i DRACO BENT 110 pastom

 

Direktno na bentonitnu membranu polaže se armatura i izvodi betoniranje AB ploče koja ne smije biti tanja od 15,0 cm.

Ako imate zahtjevniji problem obratite se DRACO tehničkom uredu za savjet.

VEZANI ČLANCI
Sanacija podruma – zaustavite prodor podzemnih voda

Zaustavite vlagu koja prodire u podrum s DRACO LASTIC 100

2115Sanacija podruma – zaustavite prodor podzemnih voda

15.06.2018.

Centar za izmjenu postavki privatnosti