draco_logo
draco_logo
Hidroizolacija betonskih konstrukcija pod zemljom
news_image
Hidroizolacija betonskih konstrukcija pod zemljom

Trajnost i dobro funkcioniranje podzemnih dijelova objekata uvelike ovise o njihovoj zaštiti od vode. U području hidroizolacija, izoliranje objekata pod zemljom spada u red najzahtjevnijih inženjerskih aktivnosti.

Kriterij za odabir hidroizolacijskog sustava:

  • ne smije propuštati tekućine, vodenu paru ni plin
  • ne smije mijenjati strukturu ni degradirati
  • mora podnositi agresivne mikroorganizme prisutne u terenu
  • mora zadržati fizičke i kemijske karakteristike tijekom vremena
  • mora podnositi pomicanje konstrukcije
  • eventualna oštećenja moraju se jednostavno popravljati
  • aplikacija mora biti jednostavna, a održavanje minimalno

DRACO BENT 500 je jednoslojna bentonitna membrana za izolaciju podzemnih dijelova konstrukcija u uvjetima hidrostatskog tlaka do visine vodnog stupca od 70 m. Napomenimo kako je postavljanje bentonitne membrane moguće i u uvjetima bez hidrostatskog tlaka. DRACO BENT 500 sastoji se od granula bentonita između dva sloja geotekstila koji su povezani gustim prošivanjem kako bi se omogućila pravilna raspodjela granula.

Pritisnuta između konstrukcije i elementa zaštite građevne jame (dijafragma, piloti,…) ili nasutog i kompaktiranog tla, bentonitna membrana u kontaktu s vodom stvara vodo, paro i plinonepropusni gusti gel.

U fazi betoniranja vlakna geotekstila srastaju s površinom betona čime se omogućava stvaranje kontinuirane vodonepropusne membrane koja prati rad objekta i traje koliko i on sam.

Prednost DRACO BENT sustava je što se može postavljati po bilo kakvom vremenu bez specijalnih alata, prajmera i lijepila.

Podložni beton može biti potreban kao dio kontrole podzemne vode na gradilištu kod, npr. glinenih tla, ali nije nužan preduvjet za ugradnju DRACO BENT 500 membrane.

DRACO BENT 500 se postavlja direktno na zbijenu podlogu u skladu s uputama. Armiranje i betoniranje AB ploče vrši se direktno na membrani, a AB zidove je moguće hidroizolirati postavljanjem DRACO BENT 500 u oplatu, prije betoniranja ili na već izbetonirane zidove koristeći čavle s rondelama DRACO BENT 125. Radni prekidi betoniranja brtve se hidroizolacijskom samobrtvećom trakom DRACO WATERSTOP 500.

VEZANI ČLANCI
Hidroizolacija betonskih konstrukcija pod zemljom

Hidroizolacija podzemnih dijelova konstrukcije s DRACO BENT 500

2168Hidroizolacija betonskih konstrukcija pod zemljom

20.11.2018.

Centar za izmjenu postavki privatnosti