draco_logo
draco_logo
Vlaga u stanu je vrag!
news_image
Vlaga u stanu je vrag!

Danas 84 milijuna Europljana živi u vlažnim ili pljesnivim stanovima i zbog toga povećavaju rizik od razvoja bolesti dišnog sustava i kronične alergije. Vlažne i pljesnive sredine mogu povećati rizik od razvoja astme za 40%, a širom Europe studija je pokazala da 2,2 milijuna Europljana imaju astmu kao izravnu posljedicu života u vlažnim ili pljesnivim zgradama.

Vlaga također može izazvati alergijske reakcije. Postoji samo jedno stvarno djelotvorno dugoročno rješenje za sprječavanje posljedica loše unutarnjeg ozračja, a to je da ustajali zrak zamijenite svježim zrakom. Usprkos tomu, još gotovo šest od deset ljudi dovoljno ne provjetrava svoje domove.

SIMPTOMI

Najočitiji simptomi astme su kratki dah i otežano disanje, ali postoje i drugi znakovi upozorenja kojih trebamo biti svjesni! To su osjećaj stezanja u prsima, “zviždanje” ili škripav zvuk u prsima prilikom disanja, osobito kod izdisaja te kronični kašalj, naročito noću ili prilikom vježbanja. Sve ovo može ukazati na probleme s astmom.

RJEŠENJA

Evo tri jednostavna ali i učinkovita načina kako da poboljšate svoj životni prostor. Što više ih pretvorite u svakodnevicu to ćete postići bolje rezultate.

1. Prozračujte stan ili kuću s više otvorenih prozora, a ne samo jednim! Sadržaj zraka u stanu obuhvaća plinove, čestice, biološki otpad i vodene pare, a sve to predstavlja potencijalni rizik za zdravlje! Preporučuje se provjetravate tri ili četiri puta dnevno u trajanju od najmanje 10 minuta i to uz nekoliko otvorenih prozora ili vrata. Također, obavezno prozračujte spavaću sobu prije spavanja i nakon buđenja ujutro.

2. Čistite i prozračujte tepihe ili još bolje, bacite ih ili ih se nekako riješite! Debeli tepisi i namještaj poput starih sofa su pravi Eldorado za čestice prašine i bakterije

3. Ograničite vlagu (vlažnost) – 65% svih Europljana bar jednom tjednom suši robu u kući, a to je loša navika! Sušenjem unutar stana ili kuće odjeća ispušta vlagu što može dovesti do pojave plijesni i ukupnog povećanja vlage pa pokušajte sušiti odjeću negdje drugdje ako je moguće. Ako nemate mogućnost da se roba osuši van, pokušajte otvoriti prozor blizu kojeg je sušite tako da eliminirate višak vlage. Iz istih razloga, provjerite jeste li ispravno prozračili svoju kupaonicu i kuhinju i naravno je li hidroizolacija uredno izvedena.

VEZANI ČLANCI
Vlaga u stanu je vrag!

Riješite se gljivica i plijesni na zidovima

2692Vlaga u stanu je vrag!

11.06.2018.

Vlaga u stanu je vrag!

Kako smo spasili spremišta LIDLA od vlage?

2204Vlaga u stanu je vrag!

11.06.2018.

Vlaga u stanu je vrag!

Zaustavite vlagu koja prodire u podrum s DRACO LASTIC 100

2115Vlaga u stanu je vrag!

11.06.2018.

Vlaga u stanu je vrag!

Hidroizolacija kupaonica, WC-a i kuhinja s DRACO LASTIC 150

2095Vlaga u stanu je vrag!

11.06.2018.

Centar za izmjenu postavki privatnosti